077 - 387 39 29   € => NL92 RABO 0100 9402 85 parochiekantoor@rkpfblerick.nl

Bestaat er een tweede communie?

Deze maand zijn wij vol op bezig met alle eerste communie en vormsel vieringen in onze parochies. Tijdens de oefening stelde ik een vraag aan onze communicanten: “Binnenkort ontvangen jullie jullie eerste Heilige Communie. Bestaat er dan wel een tweede communie?” Vol twijfel keken ze rond en begonnen ze antwoord te geven op mijn vraag. Een zei: “Nee jij mag niet meer dan één keer de heilige communie ontvangen.” Een ander zei: “Ja het kan wel wanneer je in groep 8 zit.” Voor sommige kinderen is hun eerste communie jammer genoeg de laatste communie.

Je ontvangt voor de eerste keer de Heilige Communie tijdens een bijzondere,  plechtige viering. Maar er bestaat wel degelijk een tweede, derde en zelfs een honderdste Heilige Communie. Zolang je blijft komen naar de kerk, en als je jezelf waardig voelt om deze Heilige communie te ontvangen, mag je weer de  H. Communie te ontvangen. Dan komt Jezus in je hart. Ik vond het prachtig om te zien hoe onze communicanten na de eerste keer de Heilige Communie ontvangen te hebben gingen zitten en bidden. Ze deden hun ogen dicht en baden tot Jezus die op die dag voor de eerste keer in hun hart was gekomen.

Voor deze bijzondere dag hebben wij heel veel voorbereiding gedaan met lessen, gezinsvieringen, oefeningen en ook door het ontvangen van het sacrament van biecht en verzoening. Met eenzelfde intensiteit hebben wij ook de Vormsel voorbereiding gedaan. En dezer dagen ontvangen 25 van onze vormelingen de Heilige Geest. Zo gaan ze op pad met deze ‘Helper’, met deze ‘Advocaat’, de Heilige Geest. Samen met deze Jezus en met deze Heilige Geest gaan wij verder in ons leven.

NB: Iedere eerste vrijdag van de maand brengen wij de ziekencommunie rond aan de mensen die niet in staat zijn om naar de kerk te komen. Wilt u zelf de heilige communie ontvangen of kent u iemand die heel graag de heilige communie wil ontvangen? Dan kunt u contact opnemen met de pastoor of de kapelaan.

Pastoor Muprappallil