077 - 387 39 29   € => NL92 RABO 0100 9402 85 parochiekantoor@rkpfblerick.nl

Is het gebed nutteloos of waardevol?

Een paar jaar geleden, in een kerst periode,  belde ‘s avonds iemand bij de pastorie aan.  Ik maakte de deur open en zag een jong meisje met haar moeder staan. “Pastoor, is het mogelijk dat wij een kaars aansteken in de kerk?” Met tranen in de ogen kwam deze vraag van het jong meisje.  Ze wilden even in de kerk zitten en een kaars aansteken. Ik vroeg hen wat er aan de hand was. En daarna liet ik hen op de pastorie binnen.

Deze 15-jarige middelbare scholier had die dag te horen gekregen dat zij zwanger was. Dat was een schok voor haar en voor haar moeder. En ze wisten niet wat ze moesten doen. En ze samen kwamen langs de kerk en bedachten om even daar binnen te lopen en een kaars aan te steken. Maar de deur van de kerk was op slot.

“Ik ben echt geschrokken toen ik te weten was gekomen dat mijn dochter zwanger was” zei de moeder tegen mij.  Na een kort gesprek gingen wij samen de kerk binnen en ze staken een kaars bij de icoon van Maria aan. Na een kleine stilte zei het meisje: “Ik heb iets besloten, ik laat geen abortus plegen, ik wil mijn kindje in mijn armen dragen net als Maria.” Daarna heb ik lange tijd niets meer van dit meisje en haar moeder gehoord. Op een dag stonden ze met een mooi kindje in de handen bij mij voor de deur. Ze kwamen om een afspraak te maken voor het doopsel. Tijdens het invullen van het formulier vroeg ik de naam van de vader, en het meisje zei: “Omdat ik geen abortus wilde plegen, wil mijn vriend geen contact meer met mij. Nu hebben wij al bijna een jaar geen contact meer met elkaar gehad.” Maar tijdens ons gesprek heeft zij tegen mij gezegd: “Maar ik heb iedere dag voor ons kindje en voor mijn vriend gebeden. En dat doe ik nu nog iedere dag.”  Op een zondag middag kwamen wij samen in de kerk voor het doopsel van de kleine. En toen kwam een jongen naar mij toe en zei: “Ik ben de vader van dit kind. En vandaag zie ik haar voor het eerst na haar geboorte.” Op dat moment heb ik de kracht van het gebed echt gezien.

Jou JA of NEE kan heel veel veranderen in deze wereld. Het ja woord van dat jong meisje heeft een baby gered. Het JA woord van Maria heeft een Redder geschonken aan deze wereld. Zijn menswording is Zijn liefde voor ons. En Hij zegt tegen ieder van ons ” Ik hou van je”.

Ik wens jullie Allen een Zalig Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar 2021.

Pastoor Muprappallil