077 - 387 39 29   € => NL92 RABO 0100 9402 85 parochiekantoor@rkpfblerick.nl

“Ik ben nu bezig met mijn dood”

Afgelopen week tijdens een gesprek zei een oudere vrouw tegen mij: “ik heb geen problemen met mijn gezondheid, maar ik ben de laatste tijd toch veel meer bezig met mijn dood. Ik wil, voordat ik doodga, een aantal dingen goed maken”.

Sommigen onder ons denken wel na over de dood, anderen gooien het ver van zich af. Iedereen draagt de dood al vanaf zijn geboorte in zich. Vroeg of laat gaan wij allemaal dood, dat is onontkoombaar.

Sommigen gebeurtenissen in ons leven, misschien tien of twintig of nog meer jaren geleden gebeurd, blijven altijd pijn doen. Sommige zaken kunnen wij wel vergeten en vergeven, bij andere zaken ligt dat veel moeilijker.

Maar als wij stil staan bij onze dood, dan willen wij graag in het reine komen met de anderen. Om sorry te vragen en vergeving te geven, daarvoor hoeven wij niet te wachten totdat de dood voor de deur staat, soms komt hij immers onverwacht.

Wij kunnen iedere nieuwe dag beginnen met het weer goed maken met elkaar. Voor de gelovigen is er het sacrament van boete en verzoening. Velen denken dat het moet gebeuren in een biechthokje, maar dat hoeft niet. Tegenwoordig maken mensen een afspraak, en komen ze naar de pastorie of naar de kerk voor een gesprek, of ik kom bij hen thuis.

Ik maak altijd tijd voor de mensen die willen komen biechten of gewoon voor een gesprek willen komen. In de biecht vraag je aan God om vergeving en daaruit krijg je de kracht om het met degene met wie je moeite hebt, weer goed te maken.

Hebt u zelf wel eens over uw eigen dood nagedacht? Is er misschien ooit iets misgegaan en wilt u het herstellen? Wacht niet tot het te laat is om het weer goed te maken. Sorry zeggen en vergeving schenken kan op elk moment van uw leven.

Pastoor Muprappallil