077 - 387 39 29   € => NL92 RABO 0100 9402 85 parochiekantoor@rkpfblerick.nl

Lijkwade van Turijn

De lijkwade van Turijn is een eeuwenoude relikwie binnen de katholieke kerk. Het is een linnen doek waarop vaag het beeld van een man te zien is met verwondingen aan de zichtbare hand, zoals ze zouden kunnen zijn ontstaan bij een kruisiging, evenals verwondingen op de rug, het hoofd en de knieën, die kunnen worden geïnterpreteerd als de gevolgen van een geseling, de doornenkroon en herhaaldelijk vallen. Op grond van onderzoek komt men tot de opvatting dat  de lijkwade het doek zou kunnen zijn waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was.

Vanaf vrijdag 4 juni tot en met zondag 13 juni krijgt u de kans om een levensgrote replica van de Lijkwade van Turijn te zien in de H. Antoniuskerk. Het origineel van de lijkwade bevindt zich sinds 1578 in Turijn in Noord-Italië. De historische overleveringen tonen aan dat de lijkwade daarvoor een reis heeft gemaakt van Jeruzalem naar Edessa (nu het Turkse Urfa), Constantinopel (nu Istanboel), Athene, Lirey (Frankrijk), Chambéry (Frankrijk) tot uiteindelijk Turijn. Het doek heeft daarbij oorlogen, plunderingen en branden overleefd waarvan de sporen nog duidelijk zichtbaar zijn. Vanaf het begin af heeft men altijd geloofd dat dit het doek was waarin Jezus werd gewikkeld toen hij was gestorven. Het werd altijd met veel eerbied door vorsten bewaard en af en toe tentoongesteld. Nu is het uiteindelijk in het bezit gekomen van het Vaticaan. Toen in 1898 een foto werd gemaakt van de lijkwade werd op het negatief van de foto pas echt duidelijk een man zichtbaar. Naast de replica van de lijkwade kunt u ook een driedimensionale foto en een reconstructie van het beeld van Jezus in het graf, de doornenkroon, het geselwapen en de spijkers bekijken.

Er worden informatieve boeken en dvd’s te koop aangeboden. Lezingen over de lijkwade worden gegeven op de volgende tijdstippen:
Zondag 13 juni direct na de mis van 10.00 uur voor iedereen in de Antoniuskerk (wij beginnen rond 11.15 uur).

Zondag 13 juni om 15:00 uur voor iedereen in de Sint Johannes de Doperkerk


Entree:  Gratis, maar een vrijwillige gave is van harte welkom.

 

Pastoor Muprappallil